Lody z masła orzechowego

Lody z masła orzechowego – SKŁADNIKI na ok. 8 gałek:

  • 200 g roślinnej śmietanki kokosowej
  • 150 g roślinnego jogurtu kokosowego
  • 150 g masła orzechowego, np. z orzechów laskowych
  • 50 g orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych w blenderze na mąkę
  • 2 kopiaste łyżki erytrytolu (albo cukru kokosowego); możesz dodać więcej, jeżeli potrzebujesz
  • do dekoracji: orzechy laskowe i świeża mięta

Lody z masła orzechowego – PRZEPIS:

  1. W kielichu blendera umieść orzechy laskowe i zmiksuj na mąkę. Dodaj śmietankę, jogurt, słodzidło i masło orzechowe. Ponownie zmiksuj, aż powstanie gęsty krem. ma taką moc, że składniki zblendują się same, bez potrzeby przerywania miksowania i odblokowywania ostrzy. Gotowa masa na lody jest gęsta i lepka.
  2. Umieść masę na lody w misie maszynki do lodów i postępuj zgodnie z instrukcją. W przypadku wystarczy zamknąć pokrywę i włączyć urządzenie, wybierając mrożenie w trybie hard.
  3. Po zakończeniu pracy maszynki do lodów deser jest gotowy do spożycia. Lody są gęste, kremowe i od razu nadają się do formowania w gałki. Smakują doskonale, polecam je na nadchodzące lato!
  4. Podaj je jak chcesz, np. z orzechami i miętą.
Lody z masła orzechowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.